Prăjitură cu rubarbă

posted in: Food, Sugar Free | 0

 

 

 

Rubarba este o legumă de primăvară disponibilă pentru o perioadă foarte scurtă de timp (aprilie-iunie), care se folosește în mare parte la deserturi  dar nu numai. Are un gust acrișor  iar pentru obținerea gustului dulce se combină cu diverse fructe, căpșuniile fiind cel mai bun combo!

Descoperită în Asia acum aproximativ 2000 de ani, Rubarba a fost inițial cultivată pentru propietătile sale medicale. Deabia În sec. al 18-lea s-a început cultivarea ei pentru scopuri culinare în state precum Marea Britanie și America. Se poate servi ca sos pentru înghețată sau diferite preparate, combinată cu căpșuni proaspete sau gătită în plăcinte, tarte, budinci, pâine, gemuri, jeleuri și băuturi răcoritoare.

Rubarba este alcătuită din 95% apă și cu o sursă generoasă de potasiu, bogată în vitamin C, fibre și calciu, este o legumă de neratat în orice primăvară. Frunzele acesteia în schimb conțin niveluri ridicate de acid oxalic și alți compuși foarte toxici pentru oameni din acest motiv se recomandă înlăturarea lor înainte de utilizare, în schimb tulpinile acesteia nu necesită curățare. Dacă nu este utilizată imediat, rubarba poate fi păstrată la frigider timp de 2-3 săptămâni, congelată și chiar deshidratată. Pentru menținerea savorii și culorii rubarbei pe timpul congelării se recomandă  fierberea tulpiniilor în apă clocotită timp de 1 minut apoi răcirea lor sub un jet de apă rece după care stocarea in pungi de plastic închise ermetic.

Pentru mult mai multe informații nutriționale, istorice, botanice s.a.m.d  puteți accesa “biblia” rubarbei aici.

 

 

Print Recipe
Prăjitură cu rubarbă
Dairy Free | Gluten Free | Sugar Free | Vegan | Paleo
Course Desert
Prep Time 20 minute
Cook Time 40 minute
Passive Time 60 minute
Servings
Ingredients
Pentru aluatul de bază
Pentru umplutură
Aluatul superior
Course Desert
Prep Time 20 minute
Cook Time 40 minute
Passive Time 60 minute
Servings
Ingredients
Pentru aluatul de bază
Pentru umplutură
Aluatul superior
Instructions
  1. Preîncălziți cuptorul la 150 ‎°C. Tapetați cu hârtie de copt o tavă de aproximativ 25X18 cm.
  2. Într-o oală de mărime medie adăugați bucățile tocate de rubarbă, feliile de căpșuni, apa, mierea și lăsăți-le să fiarbă la foc mediu către mic aproximativ 20 minute. Dacă preferați să simțiți bucățile de rubarbă în umplutură reduceți timpul de fierbere la 15 minute. Înlăturați oala de pe foc și lăsăți-o la răcit. Consistența sosului se va îngroșa după răcire.
  3. Ingredientele pentru aluatul de bază se mixează manual într-un bol mai încăpător sau cu ajutorul robotului de bucătărie.
  4. Odată omogenizat aluatul se ia cu mâinile și se presară în tavă urmând a fi apăsat ușor pentru a obține o suprafață netedă cam de aprox. 2 cm înalțime. Aluatul este foarte sfărâmicios acest aspect fiind normal, după coacere textura se va schimba, no worries. Tava se introduce în cuptor pentru aprox. 10 minute, sau până capătă o culoare de aurie.
  5. Pentru aluatul crocant amestecați toate ingredientele cu ajutorul unui mixer. Personal nu toc foarte mărunt nucile pentru că îmi place textura lor crocantă.
  6. După ce aluatul s-a rumenit, scoate-ți tava din cuptor și turnați peste umplutura de rubarbă și căpșuni, după care presărați cu amestecul de nuci toată suprafața prăjiturii. Se introduce în cuptor pentru aproximativ 15-20 de minute după care se așteaptă să se răcească complet înainte de a fi feliată. Se poate păstra la frigider până la 3 zile.
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Sharing is caring!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *