Jeleu de fructe

 

 

 

De obicei în timpul verii ajungem la acel punct în care zeci de kilograme de fructe se strecoara în bucataria noastră şi fără întârziere apare veşnica întrebare: ”ce aş putea să gătesc cu ele?” Această întrebare o găsesc de nenumărate ori în această perioadă din an pe grupurile de cooking din social media.

   Desigur ai putea face dulceață sau compot, eventual şi o prăjitură şi le-ai dovedit….dar dorința de a încerca ceva nou apare repede şi ajungi la aceeaşi întrebare de la început. Acest jeleu ar trebui să fie în topul rețetelor atunci când te confrunți cu o cantitate mare de fructe şi nu numai. Cu aşa un gust extraordinar cei mici îl vor adora şi cel mai important este că tu deții controlul ingredientelor. Fără coloranți, arome sau conservanți, doar fructe şi cantitatea de îndulcitor natural dorită. O alternativă mult mai sănătoasă comparativ cu snak-urile din comerț şi un deliciu pentru fanii Haribo.

   Nu ai nevoie de cântar, poti folosi orice cantitate de fructe in diverse combinatii, iar partea cea mai frumoasa este ca bucataria ta va rămane intactă, deci nu vei pierde foarte mult timp cu spălatul vaselor.

 

 

 

 

 

 

Pregătiți fructele: Asigurați-vă că fructele sunt spălate și apoi tăiate ca să puteți măsura corespunzător cantitatea. Pentru o tavă standard de coacere (13 × 18 sau 13 × 15) aveți nevoie de aprox. 500g fructe.

Îndulcitori: Dacă fructul dvs. este în mod natural suficient de dulce, nici măcar nu trebuie să adăugați nimic. Puteți utiliza , miere sau chiar sirop de stevie sau agave. De asemenea, puteți adăuga mirodenii și extracte. Rețineți că aromele și îndulcitorii se intensifică după uscare, deci mai puțin este mai ok. Pentru fructele de culoare deschisă, adăugați aproximativ 2 lingurițe suc de lămaie pentru a preveni închiderea culorii și pentru a intensifica aroma.

Compoziția: Cu un robot de bucătărie sau blender, obțineți un o consistență omogenă și neteda. gustați amestecul înainte de a-l turna în tavă și adăugați mai mult îndulcitor/condiment dacă este nevoie. Dacă compoziția este destul de grosă, adăugați puțin lichid. Puteți adăuga apă sau suc de fructe. La fructele cu semințe (zmeură, căpșuni, etc.) se poate folosi o bucată de tifon alimetar pentru a strecura doar sucul. Personal omit această etapă pentru că consier că semințele adaugă o notă extra crunchy jeleului.

Uniformizarea: Utilizați o spatulă pentru a distribui ușor amestecul într-un strat uniform. Cu cât l-ați răspândit mai uniform și subțire (foarte subțire), cu atât se gătesti mai bine. Compoziția ar trebui să fie suficient de subțire pentru a putea fi turnată și în aceelași timp suficient de groasă pentru a rămane acolo unde o întinzi.

Procesul de deshidratare: Aici trebuie să fii răbdător….foarte răbdător!
Este nevoie de aproximativ 6-8 ore, uneori mai mult (depinde de cuptor), ca să aibă loc procesul complet de deshidratare. Dacă este nevoie să părăsiți casa, puteți opri cuptorul lăsând ușa acestuia intredeschisă, iar atunci când reveniți să-l porniți din nou. Când centrul compoziției nu mai este lipicios și moale atunci puteți scoate jeleul din cuptor. Marginile se vor găti mai repede decât centrul; le puteți uda cu puțină apă sau suc folosind o pensulă în timpul procesului de coacere pentru rehidratare sau le puteți tăia la final.

 

 

 

Print Recipe
Jeleu de fructe
Course Snack
Prep Time 5 minute
Cook Time 6-8 ore
Servings
12 roll-uri jeleu
Ingredients
Course Snack
Prep Time 5 minute
Cook Time 6-8 ore
Servings
12 roll-uri jeleu
Ingredients
Instructions
  1. Preincălziți cuptorul între 100-140°C. Puneți toate ingredientele într-un blender și mixați până când obțineți o compoziție omogenă. Se toarnă peste matrița de silicon sau hârtia de copt teflonată din tavă și se întinde cu o spatulă într-un strat foarte subțire, aproape transparent. Atenție, nu folosiți hârtie de copt cerată sau orice altceva! Introduceți tava în cuptor și coaceți timp de 6-8 ore, pană când centrul nu mai este lipicios. Scoateți tava din cuptor și indepărtați foaia de copt. Tăiați jeleul în benzi și rulați-le în hârtie cerată de copt. Se păstrează ambalate într-un borcan sau într-o cutie închisă etanș pentru mai multe săptămâni, de asemenea se pot și congela.
Recipe Notes

Toate fructele vor produce rezultate ușor diferite. Căpșunile și zmeura produc constant o aromă și o textură bună. Puteți experimenta diferite combinații de fructe pentru a afla ce functionează cel mai bine pentru familia voastră.

Adaosul de miere imbunătățește textura și o face mai gumată.

Dacă utilizați folie de plastic, se va micșora puțin pe măsură ce fructele se usucă, deci lăsați puțină folie extra în jurul marginilor. Matrița din silicon sau folia teflonată de copt funcționează cel mai bine în opinia mea.

Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Sharing is caring!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *